Leestijd 2 minuten |  
bericht ouder dan 6 maanden

Er zijn vaak cursisten die ons vragen of het niet beter zou zijn een intensieve cursus te doen in plaats van een keer per week een paar uur les. In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vraag.

Stoomcursus taaltraining: gebakken lucht of een warme deken?

Er zijn verschillende formules voor intensieve zakelijke taaltrainingen. Je kunt een cursus hebben waarbij je elke dag les hebt gedurende 4-6 uur, afgewisseld met zelfstudie of misschien lunch je nog met je trainer. Daarnaast krijg je huiswerkopdrachten voor de volgende dag. Al met al een intensieve dag. De meest intensieve variant houdt in dat je ook ‘s avonds eet met andere cursisten en dan alleen in de doeltaal mag praten. Je overnacht op locatie en bent dus helemaal uit je eigen leefomgeving weg.

Nuttig of niet?

Voorstanders zeggen dat het dé manier is om een taal te leren, tegenstanders zeggen dat het te veel is, een overvloed aan informatie. Hoe zit het nu? Zonder dat we pretenderen de waarheid te presenteren, willen we graag onze visie naar voren brengen over de voors en tegens van stoomcursussen bij taaltraining.

De voor- en nadelen van intensieve cursussen op een rijtje

Misschien is het grootste voordeel dat je je volledig kunt concentreren op de taal. Geen werk, geen Blackberry (!). Dit is nog sterker het geval als je een intensieve cursus volgt op locatie met overnachting, en je helemaal uit je eigen leefomgeving weg bent. Je moet natuurlijk weg willen en kunnen en niet iedereen vindt dit even leuk.

Je kan in korte tijd veel informatie tot je nemen. Dit kan zeker heel goed werken bij beginners : je weet nog niets en aan het eind van de cursus kun je korte gesprekjes voeren, je begrijpt meer van de grammatica of je kent veel woorden. Als je wat verder gevorderd bent, doe je er namelijk langer over om de nieuw aangeboden stof te verwerken en om aan de kleine dingen te schaven; dat is meer een proces dan een kwestie van een paar dagen.

Houd je het vol?  Op een bepaald moment zijn veel cursisten verzadigd en kunnen ze rond de vierde dag weinig nieuwe leerstof meer opnemen. Maar bij een intensieve cursus moet je door, want er is nog een dag en nog een dag. Alleen de meest gemotiveerde deelnemers halen alles uit de laatste dagen. Ben je zeer gemotiveerd, dan kan het erg goed werken maar je moet het wel kunnen.

Wil je taken of situaties vanuit je werk oefenen in een taaltraining? Bij een intensieve cursus is dit lastiger te realiseren; cursisten laten zich meevoeren met het programma en ze lopen niet aan tegen situaties die ze in het werk moeilijk vinden op taalgebied. Daarentegen biedt een intensieve taaltraining vaak meer structuur omdat het een vast patroon volgt.

Tot slot is het zo dat je aan het eind van de stoomcursus veel kennis kan hebben opgedaan, een goed niveau kan hebben bereikt. Maar dan? Je hebt het nog niet in je systeem verwerkt om de taal in je eigen leefomgeving regelmatig te spreken, je hebt nog niet geleerd op eigen discipline te varen. Om het rendement hoog te houden, moet je doorzetten en je omgeving meekrijgen.

Dus wel of niet?

Of een intensieve cursus iets voor u is, kunt u het beste zelf bepalen. Voor ons wegen de tegens meestal zwaarder. Dus op de vraag ‘kunnen jullie intensieve cursussen aanbieden?’ is het antwoord ja, maar alleen wanneer de deelnemer er helemaal voor kiest.

Blogberichten