Haal het maximale uit een taalcursus – Oefening baart kunst
Leestijd 1 minuut |  
bericht ouder dan 6 maanden

Haal het maximale uit een taalcursus – Oefening baart kunst

Het volgen van een taalcursus is eigenlijk het halve werk. Ja, je zult je taalvaardigheid zeker verbeteren door de lessen zelf maar, wil je de zakelijke taaltrainingen maximaal benutten, dan zul je datgene dat je hebt geleerd, moeten toepassen in het dagelijkse leven. Het leren van een taal is net als dansen of autorijden, je kunt de techniek aanleren maar de techniek toepassen in de praktijk is waar het echt om gaat. Door te oefenen, en te blijven oefenen, totdat je het kunt toepassen, zonder erbij na te denken. Hier is mijn top 5 met tips voor een effectieve taaltraining:

1 – Ga verder dan alleen het leerboek

De oefeningen uit het leerboek zijn goed, maar deze dekken wellicht niet de volledige lading. Pas daarom de oefeningen van bijvoorbeeld je Engelse cursus aan, zodat ze geschikt zijn voor je eigen gebruik, in reële situaties.

2 – Oefeningen opnemen in je dagelijkse leven

Probeer niet om “huiswerk” te associëren met de, wellicht vreselijke, middelbare school herinneringen. De praktijkopdrachten of huiswerk oefeningen moeten interessant zijn en vooral nuttig. Neem de oefeningen op in je dagelijkse leven. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij, of neem gesprekken op die je kunt delen met de taaltrainer.

3 – Gerichte oefening

De essentie van een goede oefening is een gerichte oefening. Wilt u uw spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid verbeteren? Richt u zich dan specifiek op spreken en schrijven. Lukt het niet om direct met iemand te spreken, probeer dan een dialoog uit te werken tussen uzelf en collega’s.

4 – Wees proactief

Blader door het leerboek en bekijk eventuele onzekerheden. Zoek op internet artikelen of video’s die betrekking hebben op jouw werkzaamheden of bedrijf. Bekijk je notities, overleg met je taaltrainer en bepaal de focus voor je individuele oefeningen. Taaltrainers vinden het prettig om ideeën van studenten te ontvangen; op die manier laat je ook zien dat je toegewijd bent en dat zal zeker in je voordeel werken.

5 – Houd altijd een (digitaal) notitieboek bij je

Maak er een gewoonte van om altijd een notitieboek of liever laptop bij je te hebben. Dan kun je alle (taal)vragen of problemen die je tegenkomt op het werk, opnemen. Met dit hulpmiddel kun je, zowel binnen de taaltraining lessen of daarbuiten, je cursus echt individualistisch maken en optimaal gebruiken. Heb je geen laptop? Kies dan voor een alternatief. Gebruik je telefoon of noteer je taaloefeningen in Google Docs om op die manier met je trainer te delen.

Uiteindelijk is de oefening voor de leerling en niet voor de leraar, en haal je datgene uit de taalcursus wat je er zelf instopt. Oefenen is eigenlijk de enige manier om blijvend resultaat te behouden. Denk maar aan het gezegde: ‘Oefening baart kunst”.

Blogberichten