Chinees leren, goed te doen!
Leestijd 1 minuut |  
bericht ouder dan 6 maanden

Menig zakenman heeft zijn pijlen op China gericht, want daar liggen kansen. Wie zaken wil doen met een Chinees zal zijn vertrouwen moeten winnen, vrienden moeten worden. Taal is daarbij een prachtig smeermiddel. En Chinees is helemaal niet zo moeilijk te leren als iedereen denkt.

Chinees leren, goed te doen!

Het begin is lastig, het is een toontaal, de klanken zijn vreemd en dan ook nog de karakters. Maar na het nemen van die eerste steile heuvel wordt het makkelijk: klanken en tonen zijn dan vertrouwd, in karakters ontdek je het systeem, en de eenvoudige grammatica is zo bijgebracht. Dan is het leren van Chinees niet moeilijk meer, maar wel hard werken, want het opbouwen van vocabulaire vraagt veel stampwerk en herhaling.

Het wordt nog makkelijker als je de karakters laat voor wat ze zijn en alleen gesproken Chinees gaat leren, dat past ook meestal het beste bij het doel; Chinees kunnen spreken en verstaan. Het beste kies je voor het leren van Mandarijn Chinees, zeg maar het Algemeen Beschaafd Chinees. Iedere Chinees met een middelbare opleiding spreekt dat, naast de 2 of 3 dialecten die hij ook zal beheersen.

In 5 lessen: IJsbrekend niveau

Na al 5 middagen kan je jezelf voorstellen, beheers je wat tafelpraat en kan je met cijfers en tijd overweg; precies wat je nodig hebt in de eerste contacten met Chinezen.

In 12 lessen: Overlevingsniveau

Investeer je 12 lessen dan kan je jezelf al aardig redden in China. Je kan dan wat meer over jezelf vertellen, bestellen en afrekenen, de weg vragen, afdingen etc.

In 60 lessen: Basisniveau

Wanneer je 60 lessen hebt gevolgd, bereik je een goed basisniveau. Je kan dan eenvoudige gesprekken voeren en jezelf goed uitdrukken in de meeste situaties.

De lessen zijn doorgaans 2 uur. Om de beschreven niveaus te bereiken wordt per les ook 3 uur zelfstudie verwacht. De lesstof is opgesteld in pinyin, het transcriptiesysteem, focus ligt helemaal op gesproken Chinees, nauwelijks op karakters. Wel krijg je een inleiding in karakters en leer je een aantal veelgeziene karakters op straat.

Tijdens de lessen is ook altijd aandacht voor de afwijkende (zaken)cultuur en is er ruimte om op de cases van de cursist in te gaan.

The Square Mile werkt samen met Lianne Baaij (China-Access). Zij is sinologe, beëdigd tolk/vertaalster sinds 1991 en ervaren trainster taal en cultuur. Ze werkt vanuit de wens om de communicatie met Chinezen zo helder, efficiënt en plezierig mogelijk te laten verlopen. Voor meer informatie, neem contact op met The Square Mile op 071-532 3356.

Blogberichten